Sidebar

Seminarul instructiv–metodic pentru cadrele didactice de limba și literatura română din instituțiile de învățământ cu limba rusă de instruire

La 14 noiembrie, 2017, s-a desfășurat seminarul instructiv–metodic pentru cadrele didactice de limba și literatura română din instituțiile de învățământ secundar general cu limba rusă de instruire cu  genericul: Susținerea elevilor cu performanțe în vederea dezvoltării competențelor comunicative în incinta Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir. În cadrul seminarului, Bișir Artur, specialist la DGETS, a adus la cunoștința profesorilor dinamica pe 3 ani a rezultatelor olimpice la limba și literatura română (instituții cu limba rusă de instruire). De asemenea, domnul Bișir, a adus la cunoștința profesorilor Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şcolare la disciplinele de studii în municipiul Chişinău.

Suport_seminar_LROM

Seminarul a început cu un atelier de lucru. În cadrul atelierului profesorii au examinat diverse subiecte și bareme propuse pentru proba olimpică. În urma unor dezbateri, profesorii au pledat pentru subiecte subiecte de tip creativ, argumentativ, meditativ, ce vizează și situații reale, de actualitate, atitudini patriotice.

În ceea ce privește baremul de corectare s-a menționat necesitatea unuia ce ar viza diferențierea unui răspuns original de cel ordinar. În acest scop s-au elaborat diverse criterii pentru următoarele competențe: utilizarea unui vocabular variat, elevat; logica mesajului; originalitatea textului; respectarea normelor limbii române literare.

Seminarul a continuat cu prezentarea olimpiadei școlare la limba și literatura română pentru clasa a VI-a. Ținând cont de prevederile Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şcolare, și anume faptul că proba la limba română trebuie să conțină un subiect de creativitate tip eseu/sinteză, axat pe achiziții de lecturi literare, comisia metodică de la liceul gazdă ne-a prezentat o modalitate de motivare a elevilor pentru lectura independentă, de promovare a cărţilor de valoare destinate anumitor categorii de vârstă.

În luna mai fiecărei clase i se propune o carte pentru lectură și câteva repere pentru conștientizarea lecturii. În perioada noiembrie-martie se desfășoară olimpiadele școlare în format Concurs de inteligență. Elevii claselor a VI-a au citit cartea Floarea iubirii de Claudia Partole. Olimpiada s-a desfășurat în trei runde: I — Spune ce vezi! Identifică cuvântul ilustrat de imagine; II — 1 din 4! Identifică sinonimele expresiilor; III — Răspunde! Alege domeniul şi nivelul. Răspunde la întrebări.

Elevii au demonstrat competențe de înţelegere a textului literar, de a reflecta asupra acestuia, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

Fiecare rundă a încheiat cu un număr artistic. Participanții la olimpiadă s-au ales cu diplome, medalii și… note de zece.

Seminarul a încheiat cu un schimb de impresii ale profesorilor. Aceștia au menționat oportunitatea și temei seminarului și utilitatea activităților realizate.

Participanții la seminar au beneficiat de certificat de participare, un suport de curs și două titluri de carte.

Aducem mulțumiri corpului managerial al Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir, în special directorului Aproțcaia Tamara și directorului adjunct Roșcovanu Veronica, comisiei metodice a instituției, în special doamnei Brăilă Olga pentru organizarea atelierului de lucru, doamnei Pîntea Aliona pentru prezentarea activității extracurriculare La școala din Humulești, doamnei Țvetaev Maria pentru desfășurarea olimpiadei școlare. De asemenea, conducătorului artistic al ansamblului Planeta muzicii, Gnatenco Anna și a ansamblului municipal de dans Floarea – soarelui, Maria Grosu, Centrului Educațional PRO DIDACTICA și Asociației Părinților Elevilor de la LT D.Cantemir pentru donație de carte.